Thursday, May 3, 2012

Introduce telur

for your info, elman dh 9bln..tp mummy still belom introduce telur dlm mknn elman..xtau la nape, sbb mcm mmg xnk aja mkn telo..tp elman kne jugak diaja mkn telor sbb nnt mase umo setaun, ade MMR yg contains telur (xtau nk cite cane)..misi kt KK pon dh suh bg mse umo 8bln...nk tgk ade alergic ke x..

maka mummy igt sabtu ni mummy nk try la...risau alergik pon ade gak..sbb xtau nk handle cane kalo alergik..kne research sket ni..hmm..k la, those mummy yg nk panduan introduce telor, here u are..

Updated cara introduce telur (ikut PPUM - MMRTELUR)
kalau belum intro telur, kena buat secara berperingkat.
- telur kena pastikan betul2 masak
- boleh buat rebus telur tu dulu lepas tu campur dalam puri atau bubur.

Cara nk intro:
Minggu pertama - 1 SUDU BESAR kuning telur sahaja
Minggu kedua - 2 kali seminggu jumlah yang sama (1 SUDU BESAR kuning telur sahaja)

Minggu ketiga - 1 BIJI telur kuning sahaja
Minggu keempat - 2 kali seminggu jumlah yang sama (1 BIJI kuning telur sahaja)

Minggu kelima - 1 BIJI telur kuning sahaja + 1 SUDU Putih Telur
Minggu keenam - 2 kali seminggu jumlah yang sama (1 BIJI telur kuning sahaja + 1 SUDU Putih Telur)

Minggu ketujuh - 1 BIJI telur sepenuhnya
Minggu kelapan - 2 kali seminggu jumlah yang sama (1 BIJI telur sepenuhnya)

Minggu ke sembilan dan seterusnya boleh la beri 1 biji telur tidak lebih dari 3x seminggu

Source: HSFFYB (entry asal - http://m.facebook.com/groups/150422868399380?view=doc&id=153460724762261&m_sess=DatAn-IgfLmwd_)

info utk mummy spy xlupe..hehehe

nota kaki: mummy br bg elman daging..dapnye!ikan lom lg :p

1 comments:

dinashuz said...

thanks for sharing yana. dina pun blum introduce egg kat ZA lagi... nervous la pulak sbb dia ada mild eczema.. hehe

Post a Comment

 

Template by Best Web Hosting